Pizza, danie włoskiego pochodzenia montujące się ze spłaszczonej tarczy ciasta chlebowego z dodatkiem oliwy z oliwek, oregano, pomidorów, oliwek, mozzarelli lub nowego sera i sporo nowych czynników, szybko zapiekanych w warunkach komercyjnych, przy zachowaniu piec opalany drewnem, rozgrzany do znacznie szerokiej temperatury - i podawany na słońce. Pizza Pizza neapolitańska margherita. Valerio Capello Samą z najnaturalniejszych a najbardziej tradycyjnych pizz jest Margherita, jaka jest zwieńczona pomidorami lub sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Popularna legenda głosi, że przetrwała ona określona od królowej Margherity, żony Umberto I, o której podobno podobał jej się łagodny, świeży smak, a również fakt, że jej kolorystyka - zielona, ​​jasna i czerwona - pochodziła z włoskiej flagi. Włochy są dużo odmian pizzy: rzymska pizza często pomija pomidory (import z powodu XVI wieku) i wykorzystuje cebuli i oliwek. Liguryjska pizza przypomina pissaladière z Prowansji we Francji, dodając anchois do oliwek i cebuli. Pizza rozprzestrzeniła się oraz z Włoch na głęboką część reszty świata, oraz w obszarach poza Włochami stosowane dodatki dzielą się w relacji od dostępnych składników i wybieranego profilu smakowego. Popularność pizzy w Stanach Zjednoczonych zaczęła się od włoskiej społeczności w Następnym Jorku. Pierwsza pizzeria pojawiła się tam w 1905 roku. Po II wojnie światowej przemysł pizerski rozkwitł. Wkrótce prawie nie było wioski bez pizzerii. Kiełbasa, bekon, mielona wołowina, pepperoni, grzyby i papryki to typowe dodatki znane wielu Amerykanom, ale składniki tak szerokie jak rukola, pancetta i trufle dotarły na pizze. Wariacje są często połączone z dalekimi krajami w regionie, między drugimi z pizzą z dalekim daniem w Chicago i pizzą w systemu kalifornijskim.


Komentarze: